társadalom, életmód, női témák, önismeret

a mi életünk, a mi döntésünk

a mi életünk, a mi döntésünk

A vegánságról biológus szemmel

Ezért ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha húst eszel

2019. április 13. - LapozzÁgi

Azt hiszem, az utóbbi időben elharapóztak ezek a vegán, nem vegán, ne egyél húst, se tejet, jaj, de hiszen anélkül nem lehet és hozzá hasonló viták, főleg netes berkekben. Mindkét oldal próbálja meggyőzni az igazáról a másikat, hol enyhén, hol pedig agresszíven, viszont viszonylag kevesen vannak olyanok, akik hagyják élni a másikat. Tehát nem szólnak bele, ki mit eszik, hanem csak saját maguk életével és táplálkozásával törődnek.

vegan-husevo.png

Én is az utóbbi csoportba tartozom, ugyanis szerintem mindenkinek a saját döntésének kellene lenni, mit visz a saját szervezetébe. Legyen húsmentes, vagy húsban gazdag, mégha nem is értek vele egyet, nincs jogom mást támadnom a táplálkozási szokásai miatt. És noha én nem nagyon szeretem a húst, néha én is kimondottan kívánom, szóval nem tudnék vega lenni, nem még vegán. Viszont most nem arról szeretnék beszélni, hogy miért nem jó a teljes húsmentesség, vagy milyen "mellékhatásai" lehetnek az emberi szervezetben. Hanem egy teljesen más oldaláról szeretném megközelíteni ezt a témát.

Ugyanis körülbelül egy éve olvastam egy olyan kommentet egy videó alatt, ami kiverte nálam a biztosítékot. Azt kommentelte egy lány, hogy milyen jogon esszük meg az állatok húsát, hiszen nem kérdezhetjük meg őket, mi ezt eldönthetjük, de ők nem, és ők is élőlények, ugyanúgy mint mi. Valami ilyesmi volt a komment, sajnos nem mentettem el, de a lényeg az volt, és elindított bennem egy gondolatsorozatot. Ugyanis ezzel az egésszel az az "aprócska" baj van, hogy akkor a növények ezek szerint nem élőlények, szóval növényeket nyugodtan, lelkiismeret-furdalás nélkül meg lehet enni. Szóval akkor hogy is van ez?

A mesterképzésemet az egyetemen növényfiziológiából végeztem, szóval a diplomamunkámat is ebből írtam (tegyük hozzá, pont a húsevő növényekből), így tehát valamelyest értek a dolgokhoz. És hát meg kell mondjam, ha valaki még eddig nem lett volna tisztában ezzel, a növények, ugyanúgy, mint az állatok vagy az emberek, élőlények. És ha valaki azt hitte, hogy az ember van a mindenek csúcsán, el kell, hogy mondjam, növények nélkül az egész Föld egy kietlen, élet nélküli bolygó lenne, ahol nem csak emberek és állatok nem lennének, hanem semmi. Mert a növényeknek köszönhetően alakult ki minden, amit most élővilágnak nevezünk. Igen, meg ők az egyedüliek, akik képesek oxigént termelni. És bár csendesen elvannak maguknak, és a hétköznapokon át is nézünk rajtuk, bizony hatalmas dolgokat tesznek, mert nekik köszönhetünk mindent. Azért, mert a közhiedelemmel ellentétben nem képesek mozogni (pedig DE, a növények képesek önálló mozgásra), vagy nem mekegnek, mint egy kecske, ugyanúgy élnek, lélegeznek, éreznek, kommunikálnak, sőt, még a többi élőlénnyel ellentétben fotoszintetizálnak is. Szóval akkor, az előbb említett kommentelő felfogása szerint a növényeket sem szabadna megenni, hiszen ők is élőlények és az állatokhoz hasonlóan nem képesek beleegyezni, hogy megehetjük-e őket. Ugye, mekkora ostobaságnak tűnik ez így leírva?

vegan-non_vegan.jpg

Hát akkor ezen elven alapulva mi, emberek, tényleg ne együnk semmit? Mert mindent, amit megeszünk, az élőlény volt. De akkor ragadozó állatok vagy a húsevő növények se egyenek semmit? Vagy akkor levegőt se vegyünk inkább, mert elvesszük az állatok elől az oxigént, amit pedig a növények termeltek meg... És akkor még folytathatnám a sort. De azt sokan elfelejtik, hogy minden egy nagy körforgás, szükségünk van bizonyos ragadozókra, hogy bizonyos állatok ne szaporodjanak túl, de mindenekelőtt szükség van élelemre, hogy létezhessünk. 

Tehát ez egy több sebből vérző kifogás arra, miért is "bűn" állati húst enni. Nem, nem leszel azzal állatkínzó, mert húst eszel, és nem, nem leszel rosszabb állatvédő, ha a tányérodra kacsacombot raknak. Én teljesen elfogadom, ha valaki vegán, hiszen ez is egy döntés, amit a saját testéről hoz, mégha nem is értek vele egyet. De hülyeségeket beszélni, és másokban lelkiismeret-furdalást kelteni csak azért, mert a másik szokott húst is enni, az nagyon nem oké.

A bejegyzés trackback címe:

https://donteseink.blog.hu/api/trackback/id/tr1514728645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása